De prijzenoorlog op de speelgoedmarkt hebben de laatste jaren al veel speelgoedconcerns de kop gekost. Zo ging Intertoys failliet en verdween de Bart Smit langzaam maar zeker uit het Nederlandse straatbeeld. De laatste jaren is goedkoop (plastic) speelgoed bijna overal te koop. Door de productie-industrie beseffen we nauwelijks meer wat nu redelijke prijzen zijn en hebben we te weinig oog voor het overbodige afval dat we achterlaten.
Vroeger leerden we te sparen voor items die je graag wilde hebben, daar waren we soms weken of maanden klusjes voor aan het doen. Auto’s wassen, kastanjes zoeken en inleveren, je rapport laten zien aan zoveel mogelijk familieleden…
Tegenwoordig hoeft al deze moeite niet meer, want die paar euro´s zijn zo verzameld. Onze kinderen leren alleen dat ze voor grotere uitgaven nog serieus moeten sparen.
En wat doe je als je met je kind voor een schap met goedkoop speelgoed staat en je met zijn of haar puppy ogen aankijkt en zegt: mag ik dieee, alsjeblieeeft, die wil ik heeeel graag…? Je kind zegt alsjeblieft, dat moet je belonen toch? Die paar euro’s mis je eigenlijk niet….
Daar gaat het dus fout. Waarom denken we bij dit soort kleine bedragen minder aan de gevolgen voor het milieu? Hoe groot is de kans dat juist dit stuk speelgoed na een paar keer gebruiken al kapot is of na week in een doos beland? Stel jezelf deze vragen ook eens bij dit soort kleine aankopen en ga nog een stukje verder.
Hoe lang gaat dit product mee en waar komt dit plastic terecht als het kapot is? In de prullenbak, in de oceaan, in rivieren in ontwikkelingslanden!
Het klinkt misschien wat overdreven maar de realiteit is helaas anders. Per uur belandt er een hoeveelheid plastic in zee waarmee je 11 olympische zwembaden zou kunnen vullen. Per jaar is dat 11 miljoen ton plastic en dit wordt steeds meer. We hebben in de afgelopen 20 jaar evenveel plastic geproduceerd als in de 80 jaar ervoor*.
Maar hoe voorkom je nu zoiets? Moet ik het dan helemaal niet meer kopen of moet ik altijd gaan voor het duurzamere en vaak duurdere alternatief?
Voorkomen is een groot woord, daar zijn we nog niet. Het begint bij bewustwording, stel jezelf voordat je tot aankoop overgaat nog eens de vraag; heeft mijn kind dit echt nodig, speelt hij/ zij hier lang mee? Als het antwoord nee is kun je er vanuit gaan dat je kind dit speelgoed echt niet mist als je een paar uur verder bent. Als hij of zij er naar blijft vragen kun je altijd nog overwegen om het in een later stadium alsnog te kopen of een te zoeken naar een vergelijkbaar artikel van beter materiaal. Dat maakt dat je minder handelt vanuit emotionele druk en meer vanuit een rationeel perspectief.
Natuurlijk is het beter om meer duurzame producten te kopen. We moeten ons echter ook realiseren dat niet elk stuk speelgoed een duurzame vervanger heeft. Zoals gezegd is het volledig voorkomen van plastic afval nu nog een te vroeg. Maar laten we wel nadenken over hoe wij er met zijn allen aan kunnen bijdragen.
Tip! Meer delen!
Je kunt heel makkelijk een bijdrage leveren door speelgoed weer meer te gaan delen.
Kijk eens wat vriendjes en vriendinnetjes van je kind allemaal hebben en spreek met de ouders af dat je het speelgoed onderling uitleent. Het bevordert het besef van je kind dat het delen van speelgoed met een ander goed is en het zorgt ervoor dat ze meer aandacht hebben voor het geleende stuk. Dat wat een ander heeft is tenslotte altijd een stuk interessanter. Het werkt echt! Wij hebben het zelf ook ervaren.
Afdankgedrag
Is je kind echt uitgekeken op een bepaald stuk speelgoed en hebben vriendjes en vriendinnetjes hier ook geen belang meer bij? Gooi het niet klakkeloos weg maar breng of stuur speelgoed dat nog een ronde mee kan naar een speelgoedbank of kringloop. Op deze manier kun je er een ander kind, dat niet zo gelukkig is als de jouwe, ook een plezier doen. Tip! Neem je kind mee als je het speelgoed wegbrengt en leg uit met welk doel je dit doet. Je kind leert dan meteen dat zijn afgedankte speelgoed een goede plek krijgt en het niet erg is af en toe iets weg te doen.
Een betere wereld begint bij je kind!
Tot zover de verantwoordelijkheid van jou als consument. Ook bij producenten/ leveranciers ligt een grote verantwoordelijkheid. Zij zouden zich meer zorgen moeten maken over de carbon footprint van de artikelen die ze produceren, ofwel de vervuilende voetstappen die ze achterlaten!
Bij Peacesleepers zijn we ons hier bijzonder van bewust. Daarom proberen we in al onze processen zo maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Koop je een product bij ons? Dan hoef je je dus nergens schuldig over te voelen! Lees er hier meer over.
* Bron: Plastic soep oplossing | WWF | Oorzaak en gevolgen